Petr Bordovský - 10.02.2021 -
16:25
Ručně zadělávané Žuchovské kváskové pečivo
-
Žitný kváskový chléb se slunečnicovým semínkem
-
Žuchovský speciál- žitno-špaldový kváskový chléb s ovesnými vločkami a semínky (slunečnice, dýně, len)
-
Kyškový žitný celozrnný kváskový chléb s ovesnými vločkami a s chia semínkem
-
Kváskové bulky – pšeničné celozrnné
Špaldové preclíky z Žuchovské pekárny
-
Máslové
-
Máslové s česnekem
-
Máslové s cibulí
-
Máslové s chilli
-
S olivovým olejem a rozmarýnem
-
S pohankovou moukou a olivovým olejem
Preclíky jsou připravovány podle původní receptury již ze 17 století a pochází ze Sklenova nedaleko Hukvald.
Pověst praví, že zachránily život lidem v době vystěhovalectví při mořeplavbě do Ameriky. Byly totiž jedinou potravinou, která na dlouhé cestě ve vlhku na moři nezplesnivěla. V té době se prodávaly na vrbovém proutku.
Ve své receptuře jsem zachovala pracovní postup, kdy se z vypracovaného a vykynutého těsta ručně vyválejí preclíčky. Ty se nejprve krátce povaří v horké vodě, teprve potom se upečou. Tím vzniká jejich křehkost, křupavost a přirozená trvanlivost.
Aby byly preclíky zdravější, vyměnila jsem původní pšeničnou mouku špaldovou a pohankovou.
Ingredience, které používám: špaldová mouka, pohanková mouka, mořská sůl, droždí, třtinový cukr, máslo, olivový olej, voda a příchutě (sušený česnek, sušená cibule, chilli, rozmarýn).