Ručně zadělávané Žuchovské kváskové pečivo

 

  • Žitný kváskový chléb se slunečnicovým semínkem
  • Žuchovský speciál- žitno-špaldový kváskový chléb s ovesnými vločkami a semínky (slunečnice, dýně, len)
  • Kyškový žitný celozrnný kváskový chléb s ovesnými vločkami a s chia semínkem
  • Kváskové bulky – pšeničné celozrnné

 

Špaldové preclíky z Žuchovské pekárny

 

  • Máslové
  • Máslové s česnekem
  • Máslové s cibulí
  • Máslové s chilli
  • S olivovým olejem a rozmarýnem
  • S pohankovou moukou a olivovým olejem
Preclíky jsou připravovány podle původní receptury již ze 17 století a pochází ze Sklenova nedaleko Hukvald.
Pověst praví, že zachránily život lidem v době vystěhovalectví při mořeplavbě do Ameriky. Byly totiž jedinou potravinou, která na dlouhé cestě ve vlhku na moři nezplesnivěla.  V té době se prodávaly na vrbovém proutku.
Ve své receptuře jsem zachovala pracovní postup, kdy se z vypracovaného a vykynutého těsta ručně vyválejí preclíčky. Ty se nejprve krátce povaří v horké vodě, teprve potom se upečou. Tím vzniká jejich křehkost, křupavost a přirozená trvanlivost.
Aby byly preclíky zdravější, vyměnila jsem původní pšeničnou mouku špaldovou a pohankovou.
Ingredience, které používám: špaldová mouka, pohanková mouka, mořská sůl, droždí, třtinový cukr, máslo, olivový olej, voda a příchutě (sušený česnek, sušená cibule, chilli, rozmarýn). 
 
Prodej v pekárně na Zuchově (Tichá 337) od 15:00 do 16:00
Chleby a precklíky: úterý a pátek 
Bulky: pátek
Objednávky vždy den předem do 12hod. na tel. čísle 775 410 852.
Těším se na vaše objednávky.
Pekárna na Zuchově